Spletni certifikat GZS

Kako deluje


Certifikati GZS, podprti s tehnologijo SecuCert®, zagotavljajo zaščito spletnih strani na naslednje načine: 

  • pasivna zaščita spletne strani: spletna stran in njeno lastništvo sta na nedvoumen način označeni, kar predstavlja uskladitev z zakonskimi zahtevami EU direktiv in lokalne zakonodaje, obenem pa povečuje zaupanje obiskovalcev (do 20% več naročil);  
  • aktivna zaščita spletne strani: v primeru kopiranja originalne spletne strani na drug spletni naslov (phishing, copycat) je lastnik originalne spletne strani o tem nemudoma obveščen; 
  • monitoring spletne strani: ne predstavlja zaščite spletne strani same, temveč zaščito lastnika in zagotavljanje neprekinjenega delovanja. Pomeni koristno informacijo za lastnika spletne strani, da je ta za obiskovalce začasno nedosegljiva; 
  • boljše uvrščanje strani v spletnih iskalnikih.

 Tehnični opis:

 Mednarodno nagrajeni sistem SecuCert obsega tri elemente za podrobno verifikacijo na spletu:

Pečat na lastnikovi spletni strani

Pečat se prikazuje preko dinamične Javascript kode, ki deluje tako, da verficira stran samo v primeru, da je spletna stran na kateri je naložena, preverjena s strani GZS. Nameščen je lahko na katerikoli poziciji na strani ali pa lebdi na spodnjem robu brskalnika. Povezava pečata na certifikat se kreira dinamično in jo ni mogoče ponarediti.

Certifikat

Certifikat je spletno mesto, kjer se preverja avtentičnost pečata na naročnikovi spletni strani. Prikaže se, ko obiskovalec klikne na pečat. Certifikat prikazuje skrajšano verzijo verificiranih podatkov, povezavo nazaj na spletno stran s pečatom in povezavo do verificirane strani oz. do strani izdajatelja certifikata.

Vsak certifikat je zaščiten z SSL protokolom – naslov v naslovni vrstici v brskalniku se vedno prične s 'https://verify.secucert.com/certificate/'. Sicer pa se poln naslov spreminja.
 

Verificrana spletna stran

Verificirana stran stoji na lastnem naslovu (kot vsaka običajna spletna stran), kjer so objavljeni vsi naročnikovi podatki. Naslov strani je v obliki ‘https://.secucert.com/’ tako imajo na primer članski certifikati GZS nalov v obliki ‘https://clan.secucert.com/ena_firma_doo’.

Nekateri certifikati (nagrade ipd.) lahko vodijo namesto na verificirano stran na namesnko spletno mesto izdajatelja – podeljevalca nagrade. Tako je naprimer Certifikat Netko usmerjen na stran ‘http://netko.gzs.si’.

Obiskovalec lahko na spletnih straneh GZS preveri vrsto nagrade, ki jo je prejel lastnik spletne strani.